Veel gestelde vragen over de IEC-keuring van batterijen
1. Wat is het IECEE CB proces?
Het IECEE CB, of kortweg CB-proces, is een internationaal systeem voor wederzijdse erkenning van testresultaten en certificaten op het gebied van elektrische en elektronische componenten, productieapparatuur en productveiligheid. Het is gebaseerd op een multilaterale overeenkomst tussen deelnemende landen en certificeringsorganisaties. Het primaire doel van de IEC-keuring is om de internationale handel in elektrotechnische producten te vergemakkelijken, want het biedt fabrikanten een vereenvoudigde manier om wereldwijd landspecifieke certificaten te ontvangen.
2. Waar staat IECEE CB voor?
De IEC (International Electrotechnical Commission) gebruikt de term IECEE voor “IEC System for Conformity Testing and Certification of Electrical and Electronic Components, Equipment and Products”. De afkorting “CB” betekent “Certification Body.”
3. Waarop is het CB-proces gebaseerd?
Het CB-proces is gebaseerd op het gebruik van internationale IEC-normen. Wanneer nationale normen niet volledig zijn geharmoniseerd met IEC-normen, kunnen nationale regelgevingsvereisten en speciale nationale voorwaarden in acht worden genomen bij het CB-proces. Een voorwaarde hierbij is wel dat deze standaarden officieel zijn gepubliceerd en ingediend bij het IECEE-kantoor.
4. Welke certificeringsinstanties kunnen deelnemen aan het CB-proces?
Elk land dat lid is van de IEC kan zijn eigen nationale certificeringsinstantie voor het CB-proces aanduiden. Dit vereist eerst een harmonisatie van de nationale normen met de IEC-normen, waarbij eventuele discrepanties of verschillen met de IEC-normen openlijk verklaard en voor publicatie ingediend moeten worden bij het IECEE-bureau. Bovendien kan iedere nationale certificeringsinstantie erkenning aanvragen voor de specifieke IEC-normen die ze willen toepassen in het CB-proces. Elke aanvrager wordt ter plaatse beoordeeld door een team van aangesloten deskundigen (NCB’s en CBTL’s) op de naleving van de vereisten in ISO/IEC 17065. IECEE heeft momenteel 52 aangesloten leden en ongeveer 276 CB-testlaboratoria (CBTL’s). Een CBTL is een door het CB-proces erkend testlaboratorium dat in staat is om testen uit te voeren en hiervan CB-testrapporten af te leveren. Een CBTL kan tevens voor meerdere NCB’s werken, maar valt officieel onder de jurisdictie van één NCB of behoort toe tot één NCB. CBTL’s worden ook altijd ter plaatse geëvalueerd om erkenning te krijgen.
5. Hoe werkt het CB-proces?
Fabrikanten van elektrotechnische producten, of hun bevoegde agenten, vragen een productcertificering aan volgens het CB-proces bij een NCB. Productmonsters worden vervolgens bij een CBTL getest op conformiteit met de toepasselijke IEC-normen. Als het product voldoet aan deze IEC-normen, geeft het CBTL een testrapport af. Op basis van dit rapport kan de NCB vervolgens het certificaat baseren. De fabrikant kan tevens de NCB de opdracht geven om aanvullende producttesten uit te voeren, om zo de benodigde certificering te verkrijgen voor producten met verschillende doelmarkten. Als de fabrikant echter al een CB-certificaat heeft, kunnen andere NCB’s dit certificaat gemakkelijk erkennen, zonder dat er bijkomende testen nodig zijn.
6. Wat zijn de voordelen van de CB-regeling?
De CB-regeling biedt voordelen aan fabrikanten die hun producten willen exporteren naar andere landen die ook hieraan deelnemen. Onder deze voordelen valt de keuze van NCB, gecentraliseerde testen van één NCB (inclusief eventuele extra vereiste testen om producten in een bepaalde markt in circulatie te krijgen), alsook het gebruik van het CB-testrapport en -certificaat om goedkeuring te krijgen in bepaalde landen. NCB’s die deelnemen aan de CB-regeling worden verplicht om prioriteit te geven aan het erkennen van CB-certificaten vanuit andere landen. Certificaten die gebaseerd zijn op het CB-proces besparen daardoor tijd en geld.
7. Welke productcategorieën en standaarden worden gedekt door het CB-proces?
Een uitgebreid productpalet is opgenomen in het CB-proces: IT- en kantoorapparatuur, huishoudelijke apparaten, verlichting, meetapparatuur, elektrische medische apparaten, batterijen enzovoorts.
8. Wat is het verschil tussen de CE-markering en het CB-certificaat?
De CE-markering geeft aan dat het product voldoet aan alle toepasselijke wettelijke voorschriften op de Europese thuismarkt. De fabrikant, of een geautoriseerd agent gevestigd in de Europese Unie, brengt de CE-markering aan en verklaart op eigen kracht aan de autoriteiten dat het product voldoet aan alle geldige vereisten van de EU-wetgeving, onafhankelijk van de inbreng van een onpartijdige derde partij. In het CB-proces toetst een NCB, als onpartijdige derde partij, de conformiteit van het elektrotechnische product af met de toepasselijke, gepubliceerde IEC-normen. Als het product voldoet aan de relevante IEC-normen, geeft de NCB een CB-certificaat uit op basis van het CB-testrapport.
9. Hoe worden CB-procesgecertificeerde elektrotechnische producten geïdentificeerd?
Dealers en importeurs kunnen een kopie van het certificaat voorleggen. Het product is ook te herkennen aan het keurmerk. Een lijst van alle NCB’s die deelnemen aan het CB-proces is beschikbaar op de IECEE-website.